VANNA BOWLES – For the Greater Good

11 MAR - 2 APR

Vanna_Bowles

VANNA BOWLES – For the Greater Good

Galleri Thomassen har glädjen att presentera utställningen For the Greater Good av Vanna Bowles. Utställningen utgörs av teckningar på vägg, fristående skulpturer och installationer bestående av teckningar, skulpturer och objekt. Vanna Bowles utforskar teckning i kombination med skulptur, objekt och performance. Stilmässigt befinner hon sig i ett figurativt, fotorealistisk och surrealistisk uttryck. Hon använder ofta optiska effekter och reliefer som destabiliserar skiljelinjerna mellan bildytan och rummet.

Bowles motiv är koncentrerade kring fåglar, insekter, reptiler och utsnitt av människokroppen. Hennes verk byggs upp av fragment från större helheter, som till exempel en gren, en hand eller en vinge. Fragmenten sätter hon samman till nya konstellationer som bildar intrikata tredimensionella collage. Tematiskt utforskar Vanna Bowles sidor som utsatthet och sårbarhet och verkens sköra och förgängliga material understödjer tematiken.

Vanna Bowles (f. 1974) bor och arbetar i Oslo och är utbildad vid Statens Kunstakademi i Oslo och Universität der Künste i Berlin. Bowles har bland annat haft separatutställningar på Angelika Knäpper Gallery i Stockholm, Lars Bohman Gallery i Stockholm, Kunstnerforbundet i Oslo och Galleri Thomassen i Göteborg. Hon har deltagit i Spår på Malmö Konstmuseum, Surrealisme i norsk kunst på Stenersenmuseet i Oslo, Tegnebiennalen 2008 på Kunstnernes Hus, Oslo og KVINNELIGE PIONERER – nye stemmer på Lillehammer Kunstmuseum. Bowles finns representerad på bland annat Lillehammer Kunstmuseum, Malmö Konstmuseum, Statens Konstråd och Statoil/Hydro Norge. 2016 fick hon 10-årigt arbetsstipendium från Norsk Kulturråd.

 

Vanna Bowles – For the Greater Good

Galleri Thomassen is pleased to present the exhibition For the Greater Good by Vanna Bowles. The exhibition consists of drawings, sculptures and mixed media installations. In her work Bowles explore the medium of drawing in combination with sculpture, objects and performance. Stylistically she works with a figurative, photorealistic surreal visual language. Recurring in her work are the use of optical effects and reliefs as a means to destabilize the dividing line between the two-dimensional image and the physical space of the gallery.

Bowles’s imagery is concentrated around birds, insects, reptiles, and parts of the body. Her work consists of fragments such as a human hand or the wing of a bird. She assemble them in new constellations that become intricate three-dimensional collages. Thematically Bowles explores different aspects of vulnerability. Her use of fragile and perishable materials, left bare and exposed to the elements further underscore this overall theme.

Vanna Bowles (born 1974 in Gothenburg) lives and works in Oslo. She received her education from the Royal Academy of Art in Oslo and Universität der Künste in Berlin. She´s had multiple solo exhibitions including exhibitions at Angelika Knäpper Gallery in Stockholm, former Lars Bohman Gallery now Galerie Forsblom in Stockholm and Kunstnerforbundet in Oslo. Her work has been included in exhibitions at Malmö Konstmuseum, Stenersenmuseet in Oslo, Kunstnernes Hus, Oslo, and at Lillehammer Kunstmuseum. She is the recipient of numerous residencies and grants, including a 10-year artists working grant from Norsk Kulturråd (2016). Her work is represented in multiple private and public collections, such as Statoil/Hydro Norway, Lillehammer Kunstmuseum, Malmö Konstmuseum, and Statens Konstråd. This is Vanna Bowles´s fourth solo exhibition with the gallery.

<
>