Claes Hake

OCT 4 - 26, 2014

I sin retrospektiva presentation på Galleri Thomassen visar Claes Hake bland annat en serie figurativa skulpturer i gips och brons från 70-talet. Vid sidan av arbetet som skulptör har Hake alltid målat och tecknat och i utställningen visar han även skisser och målningar på papper med skulpturala kvaliteter som låter ana att det i grunden handlar om samma sak som i skulpturerna; spelet mellan formerna, ytornas kvaliteter och ljuset.

Hake är född och uppvuxen i Göteborg men har starka band till Bohuslän. Mest uppmärksammad är han kanske för sina väldiga portar, valv och bågar i granit. Hans verk kan indelas i tre tydliga perioder knutna till tre skilda material: plast, brons och sten. I Hakes verk kan man spåra drag av konstriktningar från olika årtionden såsom popkonst, expressionism och minimalism.

Claes Hake är rikt representerad i offentlig miljö med verk på ett 90-tal platser runt om i landet, i övriga norden, Tyskland och USA. Han finns även representerad på ett flertal museer såsom Moderna Museet, Göteborgs Konstmuseum och Borås Konstmuseum. Claes Hake har haft soloutställningar på bland annat Konsthallen i Trollhättan 2010, Skissernas museum i Lund 2009 samt Konstmuseet i Skövde 2008. Han har medverkat i grupputställningar runt om i Sverige och internationellt. Claes Hake är född 1945 i Mölndal. Han bor och arbetar i Göteborg.

http://hake.nu/