Ewa Brodin – Kammarspel / Bent Holstein – From the Devil’s Pond

JAN 28 - FEB 21, 2016

Ewa Brodin

 

Ewa Brodin – Kammarspel

Startpunkten för Ewa Brodins utställning Kammarspel är en målning av Fra Angelico där ett förlorat ben ersätts av någon annans – det förlorade och dess ersättare.
Utställningen rör sig kring speglingar och utseende, att vara nästintill, kopian äger sin magi. Verkens fåtal element sätter igång ett spel på den begränsade yta som är målningens, för att sväva ut i rum som står beredda.

Ewa Brodin (f.1954) bor och arbetar i Göteborg. Hon är utbildad på Konsthögskolan Valand 1980-85 och Konstakademin i Köpenhamn 1983-84. Grupp- och soloutställningar samt projekt i urval: Konstepidemin Blå Huset (2015), Kungsbacka Konsthall (2015), Ringöns Konsthall (2015), Bageriet, Konstepidemin (med Maria Lindberg) (2015), Galleri Konstepidemin (2012), Göteborgs Konstmuseum (2010), Galleri Oijens (2009, 2006, 2001), Skövde Konsthall (2001), Ystads Konstmuseum (1997), Skövde Konsthall, 1995. Hennes arbeten finns representerade på bland annat Göteborgs Konstmuseum, Statens Konstråd, Kalmar Konstmuseum, Skövde Konstmuseum samt ett flertal kommuner och landsting.

Ewa Brodin har en lång pedagogisk erfarenhet och arbetar sedan 2001 som lärare i måleri på Göteborgs Konstskola. Hon har även varit tf. professor samt lektor i fri konst på Konsthögskolan Valand 1995-2000 samt handledare på HDK och lektor på Högskolan för fotografi och film.

 

 

Bent Holstein - FROM THE DEVILS POND-TORTUGAS, 100x140cm 2015

FROM THE DEVILS POND-TORTUGAS, 100x140cm 2015

Bent Holstein – From the Devil’s Pond

“Little Tortugas – en ö söder om Kuba, är en av de märkligaste platser jag har varit på. En korallö ca 5 km lång och två kilometer bred, med ett korallrev på ön och vita stränder; ett vykort-paradis. Men vykortet bleknade snart. Den ursprungliga befolkningen bestod av ca 30 personer. Inflyttarna var huvudsakligen vita sydafrikaner som hade flytt sitt land, de var inte entusiastiska över black power. Ett sällsynt gäng otäcka, storskrytande typer.
Det hade inte regnat på tre år och därför kom allt färskt vatten med tankfartyg. Resultatet blev att lagunen innanför revet torkade ut till ett lerträsk, bestrött med träd och drivved som hade spolats ut från sydamerikanska floder.
Det allmänna intrycket var att det var en farlig, nästan hotfull plats. Lokalbefolkningen kallade lagunen för The Devil’s Pond.
De vita lerbankarna som var livsfarliga att gå på och de solblekta trädstammarna gjorde ett starkt intryck. Jag visste att dessa kunde användas i min bildvärld.
Jag tillbringade de första dagarna med att ta en hel del fotografier, lyckligtvis. Efter tre dagar kom regnet och vattnet i lagunen steg mer än en meter. De vita stammarna drunknade och träsket förvandlades till en fredlig lagun. ”
Bent Holstein, 2016

Bent Holstein (f. 1942) bor och arbetar i Köpenhamn. Bent Holstein har visat sitt arbete i ett stort antal utställningar på gallerier och institutioner i Danmark och utomlands.  Han har haft soloutställningar på bland annat CCA Andraxt, Mallorca (2014) och Mark Rothko Art Center, Lettland (2015). Han är representerad på ett flertal museer och i större samlingar såsom Moderna Museet, Stockholm, Guan Shanyue Art Museum, Kina, SMK, Köpenhamn, JP Morgan Chase konstsamling och Deutsche Bank Collection.