Peter Johansson – Skånska byar och städer / Dan Perrin

NOV 26 - DEC 20, 2015

Tomelilla, Peter Johansson 2015, trägravyr

 

Peter Johansson – Skånska byar och städer

Peter Johansson betecknar sitt tidiga konstnärskap som en 25-årig forskningsresa genom svenskheten. I skulpturer och installationer har han ohejdat och framgångsrikt tagit itu med omhuldade svenska företeelser som exempelvis dalahästar, falukorv, folkdans och röda stugor.
Sedan 1990 har han arbetat med de komiskt traumatiska upplevelser som uppväxten i 60- och 70-talets Dalarna gett. Dalarna är landskapet i hjärtat av Sverige som sedan slutet av 1800-talet varit det nationalromantiska ansikte som visats upp som genuint svenskt och samtidigt exploaterats av turistindustrin med djävulsk precision.
Med en far som var kurbits- och kyrkomålare och en mor som drev en våffelstuga på Sälenfjället för skidturister, kan man säga att Johanssons konst är insyltat självironisk och prövar gränsen mellan vad som anses vara god konst och kitsch.
Under senare år har han alltmer riktat sitt arbete mot liknande företeelser i andra kulturer.
“Framförallt vill jag att min konst ska angå många människor genom att vara fysisk, direkt och visuell. Gärna också skrattretande”, säger Peter Johansson själv.
I utställningen på Galleri Thomassen i Göteborg riktas blicken till den nuvarande hemvisten Skåne.

Peter Johansson är född i Sälen 1964. Han bor och arbetar i Malmö. Peter Johansson har haft ett stort antal utställningar i Sverige och internationellt.

Akvarium, arkivarium, Dan Perrin

Dan Perrin
Dan Perrin arbetar med måleri. Verken är lekfullt sammansatta och har ett lustfyllt förhållande till färg och form. Målningarna rymmer både känslor av ångest och humor. Motiven är ofta porträtt, landskap eller stilleben och är i sig inspirerade av måleri, skulptur, film, musik, litteratur m.m.
I utställningen presenteras ett antal verk tillkomna under de senaste två åren såsom ett par större psykedeliska landskapsmålningar samt en serie målningar i vilka konstnären har sökt ett primitivt uttryck. Motivet har då ristats in i den våta oljefärgen.

Dan Perrin är född 1963 i Stockholm. Han bor och arbetar i Göteborg och utbildad vid Konsthögskolan Valand 1991-1996. Perrin har visat sitt arbete på bland annat Luleå Konsthall 2014, Galleri 54 2011, Göteborgs konstmuseum 2010 och Vänersborgs konsthall 2010. Utställningen är Perrins andra på galleriet.