Mikael Fagerlund – Traces of Angels

05.06 - 20.06 2021

 

Mikael Fagerlund – Traces of Angels
05.06 – 20.06 2021

Föränderligheten i ljuset och naturen i Kiruna utgör en speciell utmaning som har format Fagerlunds konstnärskap. Hans objekt ger uttryck för den nordiska naturen och visualiserar dialogen mellan ljuset och färgen i förhållande till yta och djup. Hans intresse för frågeställningar kring perception bekantar dessutom betraktaren med seendet på ett fascinerande sätt, endast genom att gå runt hans föremål och därmed utforska dem lyckas man förstå deras komplexitet. I utställningen Traces of Angels rör sig Fagerlund bortom sinnesupplevelser till kvantfysisk teori och de poetiska frågeställningar som ryms däremellan.

“Är det verkligen stjärnfall som vi ser? Kan det inte vara spår av änglar som flyger över himlen och beroende av hastighet så har spåren olika färg?”

Mikael Fagerlund är född 1955 i Ekenäs, Finland. Hans verk återfinns i samlingar som Museum of Modern Art, Budapest, Hungary, Göteborgs Konstmuseum, Fonds National d’Art Contemporain, Puteaux, France och Espace de l’Art Concret, Mouans-Sartoux, France, Willhelm Hack Museum, Ludwighafen, Germany, Museum moderner Kunst, Stiftung Ludwig, Wien, Austria

Traces of Angels är Mikael Fagerlunds tredje separatutställning på Galleri Thomassen.

 

__________________________________________________________________________________________________________

Björn Kjelltoft – Majimekko
15.05 – 12.06 2021

“Min utställning är ett slags spola tillbaka bandet och trycka på play i ett läge där barnrummet får flytta in i galleriet. Jag inspireras ofta av sådant som ligger lite utanför samtidskonsten så som barnteckningar och pyssel. Samtidigt är det en dialog med andra konstnärsskap. Som förstaårs-elev urinerade jag i Duchamps fountain på Moderna Museet och mina pet-flaskor målade med inspiration från Ulrica Hydman-Vallien blev också uppmärksammade. Denna vilja till dialog har fört mig vidare och nu som 47-årig konstnär känns det lite som att snubbla över sitt egna bildspråk. Jag gillar när livet är enkelt och utställningen kanske kan sammanfattas med devisen ”konst som man kan titta på”. “

Björn Kjelltoft (f. 1974), bor och arbetar i Stockholm. Han tog sin MFA vid Konstfack 2003. Separatutställningar inkluderar bla. “Meat and Marble Gallery, Havana, Cuba,  Black Sesame Gallery, IFP, Beijing, Cornallia Sojdelius, Gallery, Stockholm.  Han har även deltagit i utställningar runt om i världen som i  Tokyo, New York, Köpenhamn, Oslo och var 2020 en del av utställningen ”En Paradisattack – Ulrica Hydman-Vallien ” Liljevalchs Konsthall, Stockholm.