Showroom

Joakim Eneroth – Blinded by the Known

06.01 - 31.01 2023

Blinded by the Known utgör den tredje delen av en trilogi där Eneroth utforskar hur det mänskliga sinnet skapar psykologiska projiceringar och bygger sin egen skenbara verklighet. I den första delen (Short Stories of the Transparent Mind) utforskade Eneroth den dimensionslösa aspekten av medvetandet. Där visade han oss en upplevelse som var uppbyggd av antaganden och illusioner. I den andra delen (Whispering Void) analyserade Eneroth vår överidentifikation med de tankekonstruerade objekten i vårt medvetande.

I denna tredje del, Blinded by the known, utforskar Eneroth på ett djupare plan det subjektiva filtret i vår verklighetsupplevelse – det transparenta lagret av tolkning och position som genomsyrar allt vi upplever. Här visas konstverk som ger en hypnotisk tredimensionell upplevelse: Ett moln sprayat i flera lager som ser ut att sväva ut i rummet. En inbjudande swimmingpool i väldig storlek som genom magi tycks växa ut från väggen, men visar sig vara ett fotografiskt tredimensionellt hologram.

I andra konstverk låter Eneroth den hypnotiserande illusionen sakta krackelera och avtäcker medvetandets drömlika filter av subjektivitet. Här har Eneroth använt graffitistenciler och spraymålat in olika objekt i fotografierna. Dessa konstverk skapar en sammansmält paradox av verklighet och skenbar kuliss, upplevda samtidigt. 

– De spraymålade objekten i ett verkligt fotolandskap visar hur de tidigare så övertygande mentala projektionerna nu mer och mer monteras ner. Bilderna skapar en växelverkan mellan att vara övertygande och skenbara.

– Konstverken pekar mot ett nytt perspektiv som sakta etableras. I de första två delarna av trilogin skildras hur sinnets mentala filter skapar reaktivitet och drama, men i denna sista del framstår filtren som de fiktiva konstruktioner de faktiskt är. Fascinerande och hypnotiska, men samtidigt påtagligt fiktiva. Först när de synliggjorts är en transcendens möjlig, förklarar Eneroth.

I utställningen visas fotografi, måleri, elektromagnetiska svävande skulpturer samt tredimensionella hologram. Eneroth är representerad med konstverk ur denna trilogi i konstsamlingarna på Brooklyn Museum of Art i New York, MEP i Paris, Houston Museum of Fine Art i Houston USA, The Bowery Collection i Köpenhamn. Tidigare har delar ur trilogin visats på museum som L´artothéque Espaces D´Art Contemporain i Frankrike, CCA på Mallorca, ifa gallery i Bryssel, School gallery i Paris och Martin Asbeak Gallery i Köpenhamn. 

Joakim Eneroth är en internationellt verksam konstnär, som förutom ovan nämnda institutioner också är representerad på museum som Tate Modern i London, Moderna Museet i Stockholm, Dallas Museum of Art i USA, The Franks-Suss Collection i London, Deichtorhallen – House of Photography i Hamburg, Art Foundation Mallorca i Spanien, samt Göteborgs Konstmuseum.