Gustav Sparr – The Light Show / Sara Nilsson – Koloni

JAN 14 - FEB 5, 2017

The Light Show är Gustav Sparrs andra utställning  på galleriet.

I över 20 nya grafiska verk skildras ljuskällor på olika vis: som illuminerade manuskript, laserstrålar, ljusbord, speglar, stjärnhimlar, hologram, projektioner och magiska lanternor. Detaljerade och figurativa bilder blandas med mer avskalade verk, där de olika lagren och fragmenten ständigt refererar till varandra.

Bilderna blir en karta över sekvenser av symboler. I ett noggrant avvägt myller av betydelser, objekt och dokument kan betraktaren förlora sig i associativa vandringar genom ständigt skiftande scenografier.

Utställningen The Light Show är också officiell release för PPT Appendix I-V, fem kataloger som samlar och kommenterar grafiska verk från åren 2012-2016. Katalogerna är en fortsättning och fördjupning av POWER POINT, en artistbook producerad av konstnären som utkom 2011.

Gustav Sparr (f.1977) bor och arbetar i Göteborg sedan 2007. Han arbetar med digitalt baserad teckning och animation som även dokumenteras i en pågående serie publikationer.

Bild: Terminal: MeMeX 2016 60×50 cm, C-print.

 

Koloni är Sara Nilssons tredje separatutställning på galleriet.

I utställningen visas ett 20-tal nya skulpturer. Kännetecknande för Sara Nilsson arbeten är dels det återkommande temat tillbaka till naturen, men också hennes intresse för att kombinera skulptur och måleri.

I hennes verk porträtteras individer som sökt sig ut i naturen. Möjligen är de nybyggare som äntligen hittat en plats att bosätta sig på. Individer som går sin egen väg, följer sina hjärtan, är starka i sig själva. Deras ryggsäckar är packade med mod, drömmar och längtan. I deras värld hänger allt samman.

Nilssons verk är uppbyggda som små scener där karaktärerna genomför gåtfulla aktiviteter och ritualer vars syften endast de själva känner till. Böcker, krukväxter och orientaliska mattor har placerats ute i naturen och antyder någon slags hemmiljö. Kanske håller de på att bilda en koloni, en ny tillvaro i centrum av periferin.

Sara Nilsson bygger upp sina verk lager för lager av papper. Att forma skulpturerna är en långsam och intuitiv process med många olika moment. När en skulptur är färdig målas den omsorgsfullt med akrylfärg. Metoden ger hennes arbeten ett fascinerade och säreget uttryck där måleri och skulptur möts.

Sara Nilsson (f. 1978) bor och arbetar i Olsäter, Värmland. Det senaste året har hon bl.a. deltagit i konstmässan The Solo Project i Basel, Schweiz samt färdigställt en utsmyckning till Västerhedsskolan i Högsbohöjd, Göteborg.

Bild: Strong Individual 2016