Marcus Mårtenson – The Absence of Secrets

12.02 - 06.03 2022

Marcus Mårtensons målningar fungerar som reflektionsytor in i en parallell verklighet, mot en simultan existens som vi alla interagerar med. De är en spegel mot en annan version av oss själva, versionen vi placerar därute och i den ’riktiga’ internetvärlden, våra ’extrema jag’. Kan du tänka dig ett liv utan interaktioner på sociala medier? Vad skulle du göra om du inte alltid snabbt kunde svara med en emoji som fullständigt beskriver ditt känsloläge? Mårtenson ger oss möjlighet att börja fundera på svaren och på att begrunda ’jaget’ inom dem.

Mårtensons utställning gräver djupt i människans psyke och i spelpsykologins signaler. Den handlar om verktygen som styr sociala medier och som olika plattformar använder sig av för att behålla vår uppmärksamhet, i en tid som professor Shoshana Zuboff kallar ’the age of surveillance capitalism’. Mårtenson drar in betraktaren med hjälp av pastellkritor i klara primärfärger, snillrika slogans och med en dubbeltydig granskning med glimten i ögat. Ta till exempel Instagram Bingo, där kan man välja mellan ’beauty always wins’,’narcissistic self-marketing’ eller ’selfie-dysmorphia’; Koncept som vi idag är högst medvetna om då varumärken inte längre nyttjar traditionella marknadsföringskanaler, utan använder sig av produktplacering via influencers.

Mårtenson har hittat ett sätt som långsamt guidar oss genom överflödet av information – genom att med lekfull, mörk och ärlig blick se på vårt engagemang och formulerande av verkligheter. Hans konst använder sig av samma strategier som internetkoncernerna, i form av spelsignaler och en översvallande mängd data. Humorn blir till sockret i skeden fylld av mörk medicin.

Text av Silvana Lagos

Marcus Mårtenson (f.1972) bor och arbetar i Stockholm. Har studerat vid Konstskolan Idun Lovén, Stockholm (2003 – 2004) och på Konstskolan Basis, Stockholm (2001 – 2003). Mårtenson har sedan 90-talet ställt ut på gallerier och konsthallar i Sverige som Galleri Forsblom, Lars Bohman Gallery och Angelica Knäpper Gallery och även deltagit i utställningar internationellt i bla. Tokyo, Köpenhamn, Nashville och New York. The Absence of Secrets är Mårtensons första utställning i Göteborg