Mark Frygell

19 SEPTEMBER - 7 OCTOBER, 2020

TALES FROM

Foto: David Eng

I ”Tales From” vecklar Mark Frygell ut en bildvärld som befinner sig i gränslandet mellan det vackra och groteska. Figurer utförda i tjock oljefärg blir aktörer i ett berättande måleri som med färgmässig och tematisk kontrast söker undfly tydliga definitioner.

Titeln till utställningen är inspirerad av de första två ord som ofta förekom i titlar inom 1950-talets Pulp-litteratur (sv. Kiosklitteratur). Pulp har ofta kritiserats för sin ytlighet och kitschiga framtoning men har trots det vunnit kultstatus som en unik konsthistorisk punkt i populärkulturen.

Frygell blandar i sitt arbete ofta det höga med det låga och söker anknytningspunkter eller egenheter som han sedan använder sig av i sitt måleri genom samlande, sorterande och skisser. De senaste verken som visas i utställningen har kommit till under studier av norrländskt landskapsmåleri, persiska miniatyrer, fantasy illustrationer, ungdomskultur från 90-talet, Italiens transavantgarde och tysk expressionism.

Mark Frygell (f. Umeå 1985) baserad Stockholm, utbildad vid Konsthögskolan i Umeå och Wien.
Frygell har visats i ett flertal separat- och grupputställningar bl.a Moderna Museet, Andréhn Schiptjenko Stockholm, Västerbottens Museum, Trollhättans Konsthall och Härnösands Konsthall.
Utomlands: Hamburg, Wien, Berlin, Kochi City, Prag, Vasa, Köpenhamn

“Tales From” är Mark Frygells första separatutställning på Galleri Thomassen.