Martin Solymar

06.11 - 31.11 2021

Martin Solymar
The Great Bat
06.11 – 31.11 2021

I The Great Bat leder Martin Solymar oss in i en värld där Influenser från hans resor i Karibien, musik och nordisk mytologi vävs samman och tycks lösa upp både tid och rum. I denna värld figurerar fladdermusen som urinvånare, en skugga av det förgångna som gästar och belyser. Den för oss tillbaka till en tid när vi i grottorna levde sida vid sida för att sedan förskjutas och alieneras. Det var i grottorna i Los Haitises (DOM) där shamaner ristat på väggarna som frågeställningen om hur en runsten skulle te sig i en tropisk kontext väcktes hos Solymar. Denna frågeställning genomsyrar många av hans verk både tematiskt och tekninskt.

I utställningen återfinns ett berättande om mänskliga frågor kring vår uppkomst, historia och andlighet. Med lager av färg och medvetna penseldrag skapar Solymar en stämning, där luften och ljuset sveper in berättelsen i en närmast magiskt atmosfär.

Martin Solymar (f. 1981) bor och arbetar i Göteborg, Sverige. Han har en Master i Fri Konst från Akademin Valand (2012). Solymar har ställt ut på gallerier och konsthallar i Sverige och Europa, nu senast på Göteborg Konstmuseum 2021 i samband med att han fick Stena Stiftelsens Kulturstipendium 2020.