Pia König & Helena Roos – Kniven mot strupen

06.05 - 30.05 2023

Kniven mot strupen
06.05 – 30.05 2023I utställningen Kniven mot strupen visar Camilla Engman, Pia König och Helena Roos enskilda verk under den gemensamma titeln. Camilla Engman arbetar främst med måleri – inför utställningen har hon arbetat med frågor om vad det innebär att vara människa, viljan att tämja vår natur, våra tillkortakommanden och våra drömmar. Helena Roos svartvita målningar berättar om kärleksaffärer, familj, drömmar om döden och hennes liv. Berättelserna är till en början hämtade från hennes egen dagbok, från musik och poesi, men hon omarbetar dessa ursprungliga händelser och suddar ut gränsen mellan fiktion och sanning. Ibland blir obetydliga ögonblick utgångspunkten för en hel utställning, vid andra tillfällen reduceras allvarliga livshändelser till små detaljer i en målning. Pia König visar i utställningen en installation av skulpturer och textila verk inspirerande av av alldagliga föremål, design, mönster och upprepningar. I sin konst skiftar hon fokus på föremål, ändrar funktion, förstorar upp eller förminskar – och skapar en igenkännlig men säregen bildvärld.

Pia König (f. 1968 i Karlskrona och är verksam i Göteborg.) Har en masterexamen i Fri konst från Konsthögskolan Valand (1997). König har ställt ut tidigare på bla. Göteborgs Konstmuseum, Örebro Konsthall och Passagen Konsthall i Linköping. Har även gjort flertalet offentliga arbeten, ett av de större på Hotell Post i Göteborg med sammanlagt 600 skulpturer. König finns representerad i samlingar som Statens Konstråd och Göteborg Konstmuseum.

Helena Roos (f.1968, bor och verkar i Göteborg). Har en masterexamen i Fri Konst från Konsthögskolan Valand (2008). Tilldelades 2020 för andra gången ett 5 årigt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden. Roos har tidigare ställt ut på bla. Galleri Thomassen, Eberlings Museet och Öckerö Konsthall. Finns representerad flertalet offentliga samlingar. Visas just nu på Liljevalchs Vårsalong