Roger Metto

10.02 - 03.03 2024

Roger Metto växte upp i Kiruna, där vintrarna är långa och mörka, och somrarna är korta men intensiva, med färgstark prakt. Inspirerad av denna miljö arbetar Roger Metto med det som kan beskrivas som magisk realism. I dessa världar som skimrar i färg framställs berg och dalar med en strålande aura.

I “Coming Round the Mountain” återvänder Metto till Kiruna och fjällen runt om kring i en serie av imaginära landskap genom grafiska tryck. Här återfinns element och strukturer från akvareller och oljemålningar av träden, bergen och snön, men som har abstraherats och omvandlats till nya platser.

I utställningen visar han även målningen “Ouverture” som är målad med Katterjokk som motiv. Titeln, tagen från det franska begreppet översätts till “öppning,” vilket förmedlar känslan av frihet som man kan finna på särkillda platser i vildmarken. En öppning till något nytt, något helt.

Roger Metto, Stockholm, född 1964 i kiruna, utbildad vid Kungliga konsthögskolan 1993 – 1998. Representerad vid Moderna Museet, Göteborgs Konstmuseum, Brittish Museum, Åbo Konstmuseum och Statenskonstråd mfl. Tidigare separatutställningar inkluderar Bror Hjorths Hus, Bildmuseet i Umeå, Uppsala Konstmuseum och Millesgården i Stockholm.