TOM BOGAARD – DAZZLE PAINTING

30.09 - 15.10 2023

Ordet Dazzle betyder på svenska blända, bländas eller förblinda; bokstavligen: att tillfälligt tappa synen av starkt ljus, eller bildligt: att bli förtrollad, fascinerad och tappa omdömet att kunna se klart. Dazzling är när något eller någon är intensivt strålande, brilliant, överväldigande. To bedazzle är att dekorera med glittrande ting, såsom spegelbitar eller paljetter. Under första världskriget kamouflerade engelsmännen och amerikanerna sina skepp med starkt kontrasterande kulörer i stora geometriska former för att förvirra fienden, så kallade Dazzle Ships. Skeppen doldes inte av färgen, men det gick inte längre att på håll se storlek, distans, vad som var bak eller fram, eller i vilken riktning de for.

I min arbetsprocess styrs jag av experimentet, av förvåningen över det som sker framför mig och av nyfikenhet för det som kommer. Ibland är processen trevande, sökande, ibland finns en tydligare plan. Gestaltandet ändras, nya tekniker undersöks. Samtidigt återkommer jag ständig till – för mig- väl utforskade platser: botaniska trädgårdar, naturhistoriska samlingar, etnografiska museer. Trots att det är mycket som jag känner igen finns det alltid mer att upptäcka, jag förändras, min blick förändras. Samlingarna förändras också när de ständig omtolkas av nya generationer. Det är något rörande över dessa institutioner och deras tappra försök med den omöjliga uppgiften att förklara naturen, människan och världen.

Jag fascineras av seende, av vad vi ser, vad vi missar, hur ögat luras av synvillor, oskärpa och skevhet; av att se saker som inte finns eller tvärtom, att förbli blind för det uppenbara, att bli bländad, att bli överväldigad av färger, tingen, växter… Färg är viktigt. Kulörerna skapar drama, färger samspelar eller bråkar med varandra, kontraster skapar rytm och resonans. En målning ska vara som en inbjudan till dans för ögat, till att undersöka målningens yta, färger och former. Samtidigt en inbjudan att se inåt, att utforska ens inre värld av minnen, erfarenheter och drömmar. Ögat ska kunna vandra runt länge, kunna stanna upp ibland, dansa vidare och gå vilse till slut.

Tom Bogaard (f. 1965, Nederländerna), utbildad vid Kungliga Konsthögskolan, Stockholm, 1989 -1991. Han har tidigare ställt ut separat på gallerier och museer runt om i Sverige och Europa. Bogaard finns representerad i flertalet offentliga och privata samlingar, bla. Göteborgs Konstmuseum, Norrköpings Konstmuseum, Naturhistoriska Riksmuseet och Statenskonstråd. Han har även utfört en rad offentliga gestaltningar, bla. på Karolinska sjukhuset, Kungliga Nederländska Ambassaden i Stockholm och på Polisens Huvudkontor i Helsingborg. 

“Dazzle Painting” är hans andra soloutställning på Galleri Thomassen.