Tove Kjellmark – Feel the Space

21.08 - 18.09 2021

 

“Jag lever min konst. Vad jag än gestaltar måste jag erfara det med min egen kropp. Innan det processas och transformeras till en skulptur, en teckning eller en installation. Den levande kroppen intresserar mig för den är så sårbar och samtidigt en källa till rörelse och njutning. Vår kropp är i ständig förändring och samtidigt den primära, uppenbara, och nödvändiga förutsättningen för vår närvaro i världen. Ibland använder jag en 3D-skanner som första approach i min gestaltningsprocess. Det verktygets försök att foga samman fragment av verkligheten, korrelerar med hur jag upplever liv, drömmar och minne. Det är så min hjärna fungerar antar jag. Och det är i sprickorna livet sipprar fram.”

 

Via sin konst undersöker hon relationen mellan rörelse och det solida. Tove Kjellmark är inledningsvis utbildad skulptör och har utvecklat en mångsidig och experimentell praktik där hon röra sig fritt mellan olika medier och material. Hennes arbete är både fysiskt, psykologiskt och konceptuellt. Det placerar sig i glitchen mellan det digitala och det organiska, det förflutna och framtiden. Som verktyg använder hon sig ofta av sin egen kropp i kombination med hemmabyggda maskiner men även avancerad teknologi. Kjellmark har gjort “Technoanimalism” till sitt signum och i mediala sammanhang har hon kallats för en modern, kvinnlig, Dr. Frankenstein.

 

Tove Kjellmark (1977) är född och baserad i Stockholm där hon tog sin MFA vid Kungliga Konsthögskolan år 2009 och har sedan dess ställt ut regelbundet på den internationella konstscenen. Just nu arbetar hon med en interaktiv offentlig bronsskulptur till en skolgård i Stockholm samt med projektet Hästen, roboten och det omätbara; ett konstnärligt forskningsprojekt finansierat av Kulturbryggan. Hon är även aktuell vid grupputställningar Symbiosis som öppnar på Färgfabriken den 28 e augusti i Stockholm och en grupputställning i Tokyo i Oktober.  Förutom arbetet i ateljén, föreläser hon och bedriver samarbeten med människor och icke-människor i olika former.